Belépés
Hirdetmény 2019. 07. 01. 2019.07.01. 11:03

Tisztelt Felhasználó!

Hatályos ügyek kezelése
2019. július 1.-e előtt rögzített hatályos állapotú ügyek esetében a szociális hozzájárulás mértékének átszámolásához nem kell hatósági szerződésmódosítást kezdeményezni. A szociális hozzájárulás mértékének átszámolásáról csak akkor kell hatósági szerződésmódosítással intézkedni, ha más ok miatt egyébként is szükséges szerződésmódosítást indítani.

2019. június 25-én kihirdetésre került a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló 2019. évi XLVIII. törvény, mely értelmében a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken 2019. július 1-től.

A szociális hozzájárulási adó mértékének változása átvezetésre került a KTK rendszerbe, melynek következménye, hogy 2019. július 1. naptól a rendszer már a csökkentett összegű járulékkal számol kérelem, ill. elszámolás rögzítésekor.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben olyan elszámolás vagy korrekció kerül rögzítésre, mely 2019. július 1. előtti időszakot érint a bérköltség elszámolásakor a névsor generálását megelőzően - a korábbi évben alkalmazottaknak megfelelően - fel kell rögzíteni a  ''Járulékszámításhoz figyelembe veendő dátum'' mezőbe azt a dátumot, amely időpontban hatályos szociális hozzájárulási adó
mértékével akarják az elszámolásban a hozzájárulást érvényesíteni.
Fontos, hogy a generálást követően a "Járulékszámításhoz figyelembe veendő dátum" mezőbe akkor is rögzíteni kell a hatályos mérték dátumát, ha a menüpontból történő kilépést követően az adatokban történő módosítás miatt ismételten visszalépnek a menüpontba.

Abban az esetben, ha a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási kérelem rögzítésére 2019.07.01 előtt került sor a szociális hozzájárulási adó átszámításáról intézkedni kell az alábbiak szerint:

1. Azon ügyek esetében, amelyeknél a kérelem  2019.07.01 előtt lett rögzítve a KTK-ban, de az IR-be még nem került befogadásra az átszámolást "Kérelem munkaanyag" állapotba lehet elvégezni. A Bérköltség menüpont alatt minden rögzített munkakörre egy Szerkesztés+Mentést kell nyomni annak érdekében, hogy a program már a 2019.07.01-től érvényes szociális hozzájárulási adóval számolja át a járulékot és így kerüljön meghatározásra az igényelt támogatási összeg. A már rögzített előleget törölni kell és újra rögzíteni az új támogatási összegnek megfelelően.
Ezt követően lehet az ügyet iktatni majd az IR-be befogadni. 

2. Azon ügyek esetében, amelyek már befogadásra kerültek az IR-be, ott az ügyintézői javaslatnál a Munkakörök gomb alatt a Munkakörök képernyőn a Támogatás% sorban a Javasolt oszlopnál ki kell tölteni a Támogatás mértékét (pl 100%) és ezt követően Enter-t ütni, mely hatására a program kiszámolja a helyes Támogatási összeget. Ezt követően ha az ügyben van rögzítve bérköltség előleg akkor azt is javítani szükséges.

Üdvözlettel:
BM KSKF

Optimális képernyőfelbontás: 1680x1050

Javasolt böngészők (legfrissebb verzió):