Belépés
Hirdetmény 2017. 12. 01. 2/1. 2017.12.01. 13:42

Tisztelt Felhasználók!

A szociális hozzájárulási adó csökkentéséről és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi CLVI. törvény kimondja, hogy 2018. január 1-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5%.

A módosításnak megfelelően KTK-ban és az IR közfoglalkoztatási moduljaiban a szociális hozzájárulási adó mértékének átvezetése megtörtént. Ennek megfelelően 2017. november 25-től rögzített közfoglalkoztatási kérelmek esetében a bérköltség támogatásnál a 2018. január 1-gyet követő időszakra már az új mértékű szociális hozzájárulási adó érvényesíthető.

2018 évre áthúzódó támogatások esetében a teendő a következő:


1.   Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
1.1    IR-be még át nem vett ügyek esetén
Minden kérelem esetében, amely még nem került átadásra az IR felé, ellenőrizni kell, hogy a 2018 évet érintően a szociális hozzájárulás összege nem haladhatja meg a 9,75 %-ot. Amennyiben 2018 évre is még a 11 %-os mértékű hozzájárulás került meghatározásra, intézkedni kell a szociális hozzájárulási adó átszámolásáról.
Az átszámolás módja: a bérköltség menüpont alatt található valamennyi tételt meg kell nyitni szerkesztési módban és változtatás nélkül el kell menteni az adatokat. E művelet hatására szociális hozzájárulás összegének átszámolása megtörténik.

1.2   IR-be át vett, de még nem hatályos ügyek esetén
A KTK-ban még 22%-os szociális hozzájárulási adó mértékkel rögzített (2017. november 25 előtt rögzített) ügyek esetében az IR-be történő átvételt követően az ügyintézői javaslat generálásakor a program újraszámolja a támogatás összegeit. Mivel az IR ekkor már a csökkentett összegű (19,5%) hozzájárulással számol, hibásnak érzékeli a KTK kérelemből átvett összegeket mivel azok meghaladják az aktuálisan adható összeget. Ezért beállításra kerül a Munkaköröknél a hibás jelző és üresek maradnak a javasolt összegek.
A hiányzó adatok tölthetőek oly módon, hogy módosító módban ki kell tölteni a támogatás mértékét és ENTER hatására a program kiszámolja a hiányzó adatokat és az ügyintézők az összegeket az OK gombbal tudják elfogadni.
1.3   Hatályos ügyek esetén
2017. november 25.-e előtt rögzített hatályos állapotú ügyek esetében a szociális hozzájárulás mértékének átszámolásához nem kell hatósági szerződésmódosítást kezdeményezni. A szociális hozzájárulás mértékének átszámolásáról csak akkor kell hatósági szerződésmódosítással intézkedni, ha más ok miatt egyébként is szükséges szerződésmódosítást indítani.
Az átszámolás módja: a bérköltség valamely tételét meg kell nyitni szerkesztési módban és változtatás nélkül el kell menteni a tételt. E művelet hatására szociális hozzájárulás összegének átszámolása megtörténik.

Kérem, kattintson a címsorban levő nyílra a közlemény további részének olvasásához!

Optimális képernyőfelbontás: 1680x1050

Javasolt böngészők (legfrissebb verzió):